Veden laatu

Meri-Lapin Vesi Oy:n osakaskunnille toimittama vesi täyttää kaikki STM:n asettamat talousveden laatuvaatimukset ja –suositukset.

Tietoa veden kovuudesta

Veden kovuudella tarkoitetaan veden sisältämän kalsiumin ja magnesiumin määrää. Reagoidessaan hiilidioksidin kanssa, kalsium muodostaa veteen liukenevaa bikarbonaattia.

Keitettäessä vettä, vedestä poistuu hiilidioksidia, jolloin veteen liuennut kalsium saostuu. Tämä voi ilmetä vaaleana kalkkisaostumana veden pinnalla, vesikalusteissa tai lämminvesivaraajissa.

Kalkki voi saostua osittain myös vesijohtoverkostoon, jolloin se suojaa metalliputkia korroosiolta. Useimmat suomalaiset vesilaitokset lisäävät tämän takia veteen kalkkia.

Kemin ja Tornion kaupunkeihin toimitettavan veden kovuus on noin 1,1 mmol/l, joka on saksalaisena kovuusyksikkönä noin 6,2 °dH. Vesi luokitellaan keskikovaksi.

Miten veden kovuus tulee huomioida vettä käyttävien laitteiden käytössä

ASTIANPESUKONEET:

Pehmennyssuolaa kannattaa käyttää laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti. Jos koneeseen kertyy kalkkia, pese ohjelma läpi ilman astioita käyttäen pesuaineen tilalla sitruunahappoa (saa apteekista).

PYYKINPESUKONEET:

Ota huomioon veden kovuus annostellessasi pyykinpesuaineita. Katso ohjeet pesuainepaketin kyljestä. Myös pyykinpesukoneen voi välillä pestä tyhjänä 90 asteessa ja laittaa pesuainelokeroon 5 ruokalusikallista sitruunahappoa.

KAHVIN- ja VEDENKEITIN:

Käsittele kahvin- ja vedenkeitin ajoittain keittämällä talousetikka- (annostus ¼ talousetikkaa ja ¾ vettä) tai sitruunahappoliuosta (noin ruokalusikallinen litraan vettä) laitteen läpi, jonka jälkeen keitä 2 – 3 kertaa vettä ennen kuin otat laitteen uudelleen käyttöön.